Tour door La Sagrera

Een stuk stad van 4km lang en 100m tot 350m breed aan de noordrand van Barcelona, het treintraject dat de stad met Girona en Frankrijk verbindt, moet de komende jaren omgevormd worden in een immens park, met daarin geïntegreerd het nieuwe HSL-station La Sagrera. Deze stedelijke ontwikkeling zal zijn invloed hebben op de hele omgeving en aldus het aanzicht van vele wijken veranderen.

 

Afgelopen 16 mei konden de leden van de Kring in detail kennisnemen van dit stedenbouwkundig project aan de hand van architect-coördinator Lluís Domènech Amadó, vervolgens zelf door de wijken Sant Andreu en Sagrera en over de bouwplaats van het station te lopen en uiteindelijk napraten in long-stay hotel Yays, dat aantoont dat toerisme ook in Sagrera een plek kan vinden.

 

Het treintraject is vanouds een open wond in het stedelijk weefsel geweest. De aangrenzende gebieden, waar zich hoofdzakelijk industrie had geïnstalleerd, waren gedoemd tot marginaliteit en de paar bruggen die over deze zone heen gingen waren verre van voldoende om vloeiende relaties te creëren tussen de wijken aan weerszijden. Toen op nationaal niveau eenmaal het besluit was gevallen om het traject te overdekken en daarbovenop een park aan te leggen dat vanaf de c. Felip II doorloopt tot aan Nus de la Trinitat, was duidelijk dat dit een operatie zou zijn die die situatie radicaal zou veranderen. Van de geologische staat van het terrein, tot de financiering van de verschillende etappes van het project (2010/2015: crisis) en van de infrastructurele betekenis tot het bijbehorende politieke gehannes… alle facetten van een zeer complex lange-termijn-project kwamen in de presentatie van Domènech aan de orde. En toen we op de uitzichtbrug in het midden van de bouwplaats stonden, terwijl de treinen, die hier al die jaren gewoon door zijn blijven rijden, onder ons doorschoten, beseften wij ook dat dit geen gewoon project was. Zou het nog lang duren voordat het af was? We noemden het al de Sagrera Familia.

 

En dan is er natuurlijk niets zo verhelderend als zelf al lopend zien hoe het gebied is en daarom hebben we die middag ook maar lekker rondgewandeld, om ook zo de buurt te leren kennen. En dat die buurt, net als zovelen in BCN, zeer leuk en interessant is, bevestigde later ook Peter Heule van Yays ons. Tijdens de cocktail op het buitenterras legde hij uit dat zijn hotelketen zich op zo’n manier op zijn locatie probeert te nestelen, dat de bezoekers deelnemen aan het leven in de buurt en op straat. Geen shops of restaurant in Yays: je drankje kan je veel beter in de bar op de hoek nemen.

 

Het was een onderdompeling in een stuk Barcelona dat voor velen van ons een blinde vlek op de mental map van de stad was.

 

 

 

Show
Hide