Raül Romeva – Conseller D’Afers Exteriors

“El procès”, het onafhankelijkheids project van de Generalitat de Catalunya, laat De Kring en zijn leden niet onberoerd. De onduidelijkheid omtrent de eventuele gevolgen en de complexe ‘wat-als-dan’ scenarios die zich als gevolg hiervan kunnen voordoen, waren voor het bestuur van De Kring reden genoeg om Raül Romeva, Conseller d’Afers Exteriors van de Catalaanse regering, uit te nodigen om op de vragen en bezorgdheden van onze leden te reageren. Hij schoof bij ons aan op 21 september, één dag nadat een tiental hoge ambtenaren, collega’s van Romeva, in voorlopige hechtenis waren genomen en op een moment van grote politieke spanning. We waren de conseller zeer dankbaar dat hij desondanks alle tijd heeft nam om met ons te discusiëren en het bevestigt de status van De Kring als forum voor het internationale bedrijfsleven in Catalonië.

 

Raül Romeva is gepokt en gemazeld, niet alleen in de Catalaanse politiek maar ook door jaren in het Europees parlement. Dat indachtig hadden we allereerst een aantal vragen van leden dusdanig samengevat dat we in vogelvlucht drie hoofd thema´s aantipten: ambities van de onafhankelijkheid / internationale relaties / economische gevolgen. Het lukte min of meer om het standaard politieke verhaal (dat van de kant van onze leden bekend mocht worden verondersteld) in te perken en de basis was toen gelegd voor een open, eerlijke en bij tijd en wijle harde discussie. Dit laatste was te voorzien: in de eerste plaats hebben onze leden in hun eigen business de gevolgen van het proces reeds gevoeld en daar kwam nog bovenop dat Romeva onder hoge druk stond op het moment dat we met hem spraken. Het was geen therapeutische massage.

 

Tevens werd duidelijk dat onder onze leden simpathie voor en afkeer van het onafhankelijkheids streven naast elkaar leven; wat dat betreft zijn we een getrouwe afspiegeling van de Catalaanse samenleving op zich. Uiteraard is onzekerheid slecht voor het bedrijfsleven, zoals kort na het referendum van 1 oktober is gebleken met het verhuizen van honderden ‘sedes sociales’ van allerhande bedrijven maar de avond met de Conseller was in ieder geval een voorbeeld van een open dialoog, die in Spanje zo node gemist wordt. Kritisch en zonder blad voor de mond en daarom ook constructief en verhelderend, alhoewel lang niet iedereen die avond even tevreden naar huis zou gaan De complexe situatie waarin Catalonië verkeert, kristaliseerde zich aldus in een open einde. We zaten die avonden heel dicht op de kern van een confuse situatie.

 

To be continued…

De foto´s van deze bijeenkomst zijn te vinden op onze Facebookpagina.

Show
Hide