Ragna Debats in Sir Victor Hotel

De hardloopster Ragna Debats is in haar sportieve leven over hoge bergen en door diepe dalen gegaan. Bij het juni event van de Kring kregen de leden een opmerkelijk openhartig levens-verhaal te horen van een 40-jarige moeder die een wedstrijd van 250km door de woestijn rent… en wint!

We ontmoeten elkaar in de lobby van hotel Sir Victor (het voormalige hotel Omm), dat onlangs zeer stijlvol gerenoveerd is en dat un geexploiteerd wordt door een Nederlandse groep. Na de welkomstcocktail daalden we af naar de club alwaar Ragna ons verteld hoe zij haar sportieve carriere startte. Dat was met dressuur in Duitsland, waar ze leefde omringd door paarden. Het is sporters eigen om waardig te kunnen verliezen en zoals Ragna vertelde over het moment dat ze besefte dat ze het in de paardensport niet ging maken was ronduit ontroerend. Ragna vertelde op enorm transparante wijze over haar persoonlijke struggles en hoe ze zich daardoor heen sloeg, om uiteindelijk uit te komen bij welhaast de extreemste sporten die er vandaag de dag bestaan: trailrunning en skyrunning, rennen door de wilde natuur en over bergruggen.

Het is een sport die je op gevorderde leeftijd des te beter bleek te kunnen leren en het was indrukwekkend om te horen hoe Ragna haar familieleven weet te combineren met deze duursporten. In haar beschrijving van zichzelf had ze bij de introductie al woorden gebruikt als ‘discipline’ en ‘vasthoudenheid’ en zowaar werd ze, de dertig al ruimschoots gepasseerd, wereldkampioene. Tevens won ze de Marathon des Sables, een tocht van 5 dagen door de woestijn in Marroko en de details die ze ons vertelde over hoe de deelnemers sliepen, maakten haar prestatie alleen maar nóg groter.

Terwijl de leden de woorden van de Nederlands/catalaanse wereldkampioenen lieten bezinken namen we nog een drankje op het dakterras van Sir Victor. Het was weer een hoogst aangename avond.

Show
Hide