Blockchain & Cryptocurrency

Blockchain for dummies 1.0

 

Met dank aan Binckbank en Spaces, die deze avond aan onze Kringleden aanbieden

 

 

Als je Spaces binnenloopt, word je inderdaad verrast door de enorme ruimte, die met veel smaak is ingericht. Het geheel doet Nordic aan, hetgeen op dit moment helemaal trendy is. De locatie is toepasselijk als je bedenkt dat er tientallen oververhitte computers in het hoge Noorden opgesteld staan om de vele transacties van de nieuwe Blockchaintechnologie te minen. Als je nu al de draad kwijt bent, lees dan vooral verder…De trap naar beneden leidt naar een zeer goed verlichte ruimte, waar het event van de Kring onder het genot van een drankje en een uitgebreide pica pica vanavond plaats gaat vinden.Onderaan de trap, een mat met daarop de tekst: ‘Mind your step’. Weer even toepasselijk, want wees vooral welkom in de wereld van Binckbank, blockchain, Bitcoin en mining. Je bent gewaarschuwd; er is geen weg meer terug…

 

Welkom

Onze gastheer is Martin Totté, Senior Accountmanager Binckbank Spain, die ons samen met Cristian Garcia Fernández, Blockchain & Innovation specialist Namika SL, kennis laat maken met Blockchain.Wanneer je twintig jaar geleden aan een willekeurig iemand had uitgelegd dat je een hotelkamer via internet kon boeken in een ander land en je diezelfde dag nog een aanbieding zou krijgen van een luchtvaartmaatschappij om naar datzelfde land te vliegen, zou iemand je dan hebben geloofd?
Als we Cristian in ieder geval mogen geloven, staan we wederom aan de vooravond van een immense ontwikkeling, die niet meer tegen te houden is. Denk aan je oude cassettebandje, waarmee je op je kamertje thuis de Top Pop 40 zat op te nemen: de play en record toetsen tegelijkertijd ingedrukt. Zwaar geïrriteerd als je te laat was omdat de stem van Ad Visser er doorheen dreunde en je niet meer terug kon spoelen omdat de volgende hit alweer werd aangekondigd. Het resultaat: een bandje vol met te kort afgesneden liedjes waarin af en toe de stem van de presentator weerklonk. Je leerde er mee te leven. Anno 2018 open je jouw gepersonaliseerde Spotify of jouw favoriete playlist in Apple Music; need I say more…

 

In beginsel gaat Cristian ervan uit dat we allemaal wel door hebben wat Blockchain inhoudt. Toch, zijn snelle presentatie met zijn veelal complexe vocabulaire, schept bij velen verwarring en we besluiten terug te gaan naar de basis.Blockchain gaat van hetzelfde principe uit als een banktransactie. Er zijn drie variabelen: de koper, de verkoper en de transactie: het bedrag in digitale coins. Het grote voordeel van Blockchain is dat je de bank niet nodig hebt en daarom niet hoeft te betalen. Wel blijf ik mij afvragen waarom we een digitale coin, zoals de Bitcoin nodig zouden hebben. We hebben tegenwoordig Tikkie, contactloos betalen, ApplePay.
Hoe makkelijk is dat! Toch, door een ontbrekende derde partij kun je veel kosten besparen, geeft Cristian aan. Helaas geldt deze kostenbesparing alleen voor hele grote bedragen.

 

In eerste instantie kost Blockchain namelijk geld. Om een transactie tot stand te brengen, heb je goedkeuring nodig. Omdat er heel veel transacties zijn, kan dit niet meer door een individu of door meerdere individuen worden gedaan. Nee, dit wordt door computers op afstand gedaan; computers die continue aanstaan om de miljoenen transacties goed of af te keuren. Dit proces heet ‘mining’.
Deze computers – je hebt er vast al over gelezen – slurpen energie. Eén transactie kost maar liefst 200 KWh dat ongeveer gelijk staat aan het draaien van 200 wasjes…
Een ander nadeel is dat de unieke code, die je nodig hebt om de transactie te volbrengen, gehackt kan worden. Hoewel Blockchain zelf een waterdicht systeem is, kan het systeem waar de Blockchain van afhankelijk is, zoals satellieten en het internet, wel toegankelijk zijn voor criminelen.
Door de initiële kosten per transactie, de grove milieu onvriendelijkheid en de hackgevoeligheid van deze innovatie krijg je aan het eind van het verhaal het gevoel dat het proces nog in de kinderschoenen staat. Je laat je koffie para llevar bij Starbucks in ieder geval nog niet minen…Dan denk je dat je alles weet, en dan blijkt dat er alweer een nieuwe technologie in aantocht is. Cristian kijkt een beetje verrukt als hij dit aankondigt. We hebben hier te maken met een echte expert.
Het grote nadeel van de Bitcoin is dat deze munt zich beperkt tot zeer eenvoudige transacties. Omdat er juist behoefte is aan meer complexe transacties, wordt er op dit moment hard gewerkt aan een verbetering van de Blockchain, die aan het koopproces meer variabelen kan toevoegen. Deze innovatie heet Etherium en de digitale munt die hierbij hoort, heet Ether. Het verschil tussen Bitcoin en Ether is zoals het verschil tussen hemel en aarde, tussen een rekenmachine en Excel.

 

Met Ether ben je in de toekomst bijvoorbeeld in staat om een multivariabele waarde, zoals de koop van een huis, over te dragen. Ik probeer mij voor te stellen… Je loopt op straat in Amsterdam Centrum en je ziet het weekend- en vakantieoptrekje van je dromen. (je hebt goed verdiend aan de Bitcoin met behulp van Binckbank). Je gaat in het café aan de overkant zitten en je logt in op je computer. Je gaat naar de Apple store en klikt op een file met de naam: Leliegracht Amsterdam Centrum.Je zet je virtuele bril op, loopt door het optrekje aan de Leliegracht, besluit het te kopen, geeft een virtuele hand aan de verkoper en sluit de transactie. Vervolgens gaat een ‘big-brother-is-watching-you’ google-computer jouw transactie minen. Alle gegevens die over jou, de verkoper en het huis op het worldwideweb staan, worden in enkele seconden samengevoegd en gevalideerd.
Vervolgens krijg je wel of geen toestemming om de transactie te sluiten. Binnen een halve minuut krijg je de code van het smartslot doorgestuurd met een berichtje zoals je ook wel bij Facebook krijgt als je ‘gefeliciteerd’ intypt. Een heleboel ballonnetjes en muziek. Toekomstmuziek??In de laatste twintig minuten neemt Martin het stokje over van Cristian en legt ons uit wat Binckbank kan betekenen als je geïnteresseerd bent om te beleggen in een van de digitale coins.
Martin raadt ons af om zomaar in ‘een coin’ te beleggen. Er bestaan namelijk allerlei afgeleide beleggingsproducten, waarmee je beter in staat bent om de volatiliteit van de coin in de gaten te houden en sneller op haar volatiliteit kunt reageren. Dus, zou je eventueel geïnteresseerd zijn in een belegging, dan is een bezoekje aan Martin van de Binckbank beslist de moeite waard.
PS1 Een ding is zeker. Je moet in ieder geval nooit de code van de toegang tot je Bitcoin account verliezen…. Wordt vervolgd
De ontwikkeling van de blockchain met haar vele coins is zo interessant, dat we deze wellicht wereldschokkende en alles beïnvloedende innovatie de komende jaren op de voet zullen volgen en je graag op de hoogte zullen houden van haar ontwikkeling.

 

17 mei 2018
Cornelie Schüngel

 

PS2

Show
Hide