hervormingen

Barbara Baarsma, arbeidsmarkt

De eerste slide van de lezing “Increasing Structural Growth Potential” van Barabara Baarsma kondigde al aan wat ons te wachten stond. Een energieke toekomstige directievoorzitster van de Rabobank tekende onderaan die slide met “Prof.dr. Barbara Baarsma”. De leden van de Kring konden dus rekenen op een academisch goed gefundeerde en diep doorwrochte masterclass… en aldus geschiedde in ons jaarlijkse Rabobank event.

Barbara Baarsma is kroonlid geweest van de SER, verschijnt regelmatig bij De Wereld Draait Door en sinds een paar jaar werkt ze bij de Rabobank als Directeur Kennisontwikkeling. Het geeft aan dat ze qua economie hoogwaardig academisch werk levert, bekend is met de dynamiek van overheid en bedrijfsleven en tegelijkertijd middenin de maatschappij staat. Haar lezing was een analyse van het eoconomisch en arbeids-potentieel van Spanje en Nederland, de vrucht van fundamenteel onderzoek, en daar kwamen zeer interessante feiten uit naar boven.

Zomaar een voorbeeld: familie bedrijven in Nederland scoren op lange termijn qua managment efficiency lager dan andere bedrijven, terwijl ze toch de naam hebben juist verder te kijken dan de korte termijn. Nou blijkt dat waar… ALS ze op directieniveau ook talent van buiten in het bedrijf opnemen. Zo werden simpele veronderstellingen genuanceerd en kwamen we achter de preciese feiten, die de basisvoorwaarden zijn van onze economie.

Op ontspannen maar scherpe wijze analyseerde Barbara de GDP ontwikkelingen sinds de crisis, de gevolgen van verhoogde pensioenleeftijden, verschillende managment-skills, de invloed van part-time werk en talent-ontwikkeling en nog vele andere parameters, die allen tezamen definiëren of ons werklimaat en ons groeipotentieel wel optimaal benut worden. In het geval van Spanje was ze mild (… wellicht voelde ze zich niet geroepen tot al te sterke kritiek op een land dat ze niet zo goed had bestudeerd als Nederland) maar toen ze de rankings doornam en NL met ES vergeleek, kon de luisteraar zelf prima tot de conclusie komen dat Spanje nog een hoop werk te doen heeft… Maar Barbara was, op bezoek in barcelkona, zo elegant dat ze ons zelf die conclusie liet trekken.

Het was een uitverkocht huis in Yurbban in c. Trafalgar (… sorry voor al die leden en externen die geïnteresseerd waren en die niet konden komen) en met onze vrienden van de Rabobank hebben we wederom een zeer geslaagde avond gehad. We danken onze hoofdsponsor dat ze ons hebben geholpen dit prachtige event te organiseren en we wensen Barbara Baarsma heel veel succes bij haar nieuwe functie bij de Rabobank.

De foto´s van de avond zijn op onze Facebookpagina gepubliceerd.

De slides van de avond zijn hier terug te vinden, het onderzoek van de Rabobank via deze link.

Show
Hide